I de seneste år, er der kommet stort fokus på madspild. I Danmark er denne bølge bl.a sat i gang af Stop Spild Af Mad og Landbrug & Fødevarer, og støttet af en række kendte. Jeg(Karina)var så heldig at overvære kokken Adam Price demonstrere, på Food Festival 2012, hvor nemt det er at reducere madspild. Bagefter havde jeg en fornuftig samtale med ham, der satte skub i min personlige kamp mod madspild. Har du selv gjort dig nogle tanker om emnet? :-)
Danmark har et madspild på 540.000 ton om
året. Men hvad menes der med ordet madspild? Og hvad er egentlig forskellen på madspild og madaffald? Her er lidt fakta :-)
Madspild: mad som kunne have været spist af
mennesker. Fx spirede kartofler, overskreden datomærkning, rester der smides ud
mv.
Madaffald: affald der er mere eller mindre ”uspiselig”, fx skræl, ben,
knogler, skrog, kaffegrums, sildelage, osteskorpe osv.Omregnet til penge (som de fleste kan forholde os til - heriblandt undertegnede), så koster vores madspild 16 milliarder kroner årligt. Hver fjerde indkøbsvogn vi fylder, ryger direkte i skraldespanden… Det gør både nas på kontoen, og er heller ikke godt for miljøet.
Hos Måltids Is, vil vi gerne gøre vores,
for at støtte op om madspildskampagnerne.
Vidste du, at…
… når vi har presset saften ud af appelsinerne,
så kører vi skallen gennem saftpresseren og bruger den bitre saft til at smage
isen til med?
… I vores prototyper har vi også forsøgt os
med at tilsætte citronskallen. Denne
skal er endvidere brugt til at lave forsøg med fennikel chips der kan serveres
til isen.
… i gulerodsisen har vi nu valgt at bruge
hele guleroden, frem for kun at bruge saften. Dette giver både en bedre tekstur
i isen, men reducerer også madspild, da pulpen nu ikke skal smides ud.
… i fennikel isen bager vi halvdelen af vores
fennikel, der moses og puttes i isen. Resten presses i en saftmaskine, da den
friske saft giver en stærkere smag og derfor ikke kan erstattes helt af bagte
fennikel. Men den halve mængde affald, er stadig et lille skridt fremad :-)
… vores tørrede abrikoser ligger i vand i
24 timer, der bevirker at de vokser sig store og saftige og giver desuden en
dejlig sød abrikos-sirup. At abrikoserne er saftige og møre bevirker at de er
nemmere at presse til mos – herved får vi mere ud af dem og mindre spild.
Vandet de har ligget i, bliver også brugt i isen og bidrager med sødme, så der
ikke behøver tilsættes så meget Suvida sødemiddel i den færdige is :-)
… I broccoli isen presses hele grøntsagen –
der er ingen grund til ikke at udnytte den gode saft der er i stilken. Vi har endnu ikke fundet en måde at bruge pulpen, men det er det gode ved prototyper - alt er under udvikling, og vi har en klar mission :-)
… Vi kører vores is på en PacoJet maskine.
Denne kan tilberede ned til 100 ml færdig is – altså behøver vi ikke
køre en hel liter is ad gangen til smagsprøver, som så står og smelter såfremt
besøgsantallet er lavt :-)
… Er der rester tilbage efter en dag i
køkkenet, er vi 3 madglade tøser der gerne laver en dejlig friskpresset juice,
og fortærer grøntsagerne indtil bordet er ryddet ;-)
Hvad gør du for at reducere madspild i dit
hjem? Del endelig en masse gode tips enten ved at kommentere bloggen eller
skriv en kommentar på Facebook :-) Vi vil meget gerne høre om det! :-) Du skal også være velkommen til at besøge os
til Smag på Livet 2013.
Til slut er der to hyggelige videoer :-)
God weekend!
Ingen kommentarer:
Send en kommentar