lørdag den 16. marts 2013

Madspild


I de seneste år, er der kommet stort fokus på madspild. I Danmark er denne bølge bl.a sat i gang af Stop Spild Af Mad og  Landbrug & Fødevarer, og støttet af en række kendte. Jeg(Karina)var så heldig at overvære kokken Adam Price demonstrere, på Food Festival 2012, hvor nemt det er at reducere madspild.  Bagefter havde jeg en fornuftig samtale med ham, der satte skub i min personlige kamp mod madspild. Har du selv gjort dig nogle tanker om emnet? :-)


Danmark har et madspild på 540.000 ton om året. Men hvad menes der med ordet madspild? Og hvad er egentlig forskellen på madspild og madaffald? Her er lidt fakta :-)

Madspild: mad som kunne have været spist af mennesker. Fx spirede kartofler, overskreden datomærkning, rester der smides ud mv.
 
Madaffald: affald der er mere eller mindre ”uspiselig”, fx skræl, ben, knogler, skrog, kaffegrums, sildelage, osteskorpe osv.


Omregnet til penge (som de fleste kan forholde os til - heriblandt undertegnede), så koster vores madspild 16 milliarder kroner årligt. Hver fjerde indkøbsvogn vi fylder, ryger direkte i skraldespanden… Det gør både nas på kontoen, og er heller ikke godt for miljøet.
Hos Måltids Is, vil vi gerne gøre vores, for at støtte op om madspildskampagnerne.

Vidste du, at…

… når vi har presset saften ud af appelsinerne, så kører vi skallen gennem saftpresseren og bruger den bitre saft til at smage isen til med?

… I vores prototyper har vi også forsøgt os med at tilsætte citronskallen. Denne skal er endvidere brugt til at lave forsøg med fennikel chips der kan serveres til isen.

… i gulerodsisen har vi nu valgt at bruge hele guleroden, frem for kun at bruge saften. Dette giver både en bedre tekstur i isen, men reducerer også madspild, da pulpen nu ikke skal smides ud.

… i fennikel isen bager vi halvdelen af vores fennikel, der moses og puttes i isen. Resten presses i en saftmaskine, da den friske saft giver en stærkere smag og derfor ikke kan erstattes helt af bagte fennikel. Men den halve mængde affald, er stadig et lille skridt fremad :-)

… vores tørrede abrikoser ligger i vand i 24 timer, der bevirker at de vokser sig store og saftige og giver desuden en dejlig sød abrikos-sirup. At abrikoserne er saftige og møre bevirker at de er nemmere at presse til mos – herved får vi mere ud af dem og mindre spild. Vandet de har ligget i, bliver også brugt i isen og bidrager med sødme, så der ikke behøver tilsættes så meget Suvida sødemiddel i den færdige is :-)

… I broccoli isen presses hele grøntsagen – der er ingen grund til ikke at udnytte den gode saft der er i stilken. Vi har endnu ikke fundet en måde at bruge pulpen, men det er det gode ved prototyper - alt er under udvikling, og vi har en klar mission :-)

… Vi kører vores is på en PacoJet maskine. Denne kan tilberede ned til 100 ml færdig is – altså behøver vi ikke køre en hel liter is ad gangen til smagsprøver, som så står og smelter såfremt besøgsantallet er lavt :-)

… Er der rester tilbage efter en dag i køkkenet, er vi 3 madglade tøser der gerne laver en dejlig friskpresset juice, og fortærer grøntsagerne indtil bordet er ryddet ;-)

Hvad gør du for at reducere madspild i dit hjem? Del endelig en masse gode tips enten ved at kommentere bloggen eller skriv en kommentar på Facebook :-) Vi vil meget gerne høre om det! :-) Du skal også være velkommen til at besøge os til Smag på Livet 2013.

Til slut er der to hyggelige videoer :-) God weekend!
 
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar